StartEXTRA'SKOMENDE ACTIVITEITENJaarprogrammaWie zijn we?Foto'sLid wordenLEDENVOORDELENContact

In de kijker

Info kwb

Ledenvoordelen
Meer..
Foto's uit de oude doos: TE VOET NAAR KERSELARE
AAR KERSELARE

Pastoor Frans Van Schoorisse was afkomstig van Maarkedal en dat lag vlakbij Kerselare. Den Frans wilde absoluut dat we met de kwb naar Kerselare zouden gaan.  Eerst kon hij Willy overtuigen om er met de fiets naar toe te gaan. Zo vertrokken we op 1 mei 2003 om 2u30 in de nacht voor de 4de keer naar Kerselare om daar om 6u de eerste mis bij te wonen. Nadien daalden we af naar den thuis van onze pastoor in Maarkedal alwaar een heerlijk, stevig en gezellig ontbijt werd aangeboden. 

Datzelfde jaar op pinkstermaandag 31 mei 2003 is Jules met 16 medestappers vanuit Mariakerke om 8u vertrokken naar Kerselare om daar om 18u toe te komen. Na de bezinning in de kapel werden de wandelaars door bereidwillige chauffeurs naar de doeninge van onze pastoor gevoerd voor nen gezelligen barbecue.
Jules zag daar een goede voorbereiding in  om later , als een gewone pelgrim, te voet naar Compostela en Fatima, Assisië en Rome en Lourdes te gaan.


Reeds 18 keer heeft Jules deze voettocht georganiseerd, altijd op pinksterenmaandag. 

In de beginjaren waren de tochten ruim meer dan 30 km en nog één keer zijn ze  vanuit Mariakerke vertrokken, maar vele van de oudere wandelaars werden een jaartje ouder en vorig jaar werd nog altijd 20,4 km gestapt. En het moet ook gezegd, vele van de wandelaars zijn jonge mensen.

Wij kunnen niet alle foto's tonen, maar we hebben ons vooral beperkt tot de oude foto's van vooral 2013, 2014 en 2015.

Veel kijkgenot.


Steevast kwam men samen om 8u30 op het Mariakerkeplein  om vandaar uit te rijden naar de kerk of een kapel van een prachtig dorpje, alwaar  Victor  de ganse groep op weg mocht zenden.







    

Meestal was het weer prachtig, maar af en toe moest men weleens een of meerdere regenbuien trotseren. Maar dat konn de wandelaars niet deren.

    

 

  

  

Victor en Christiane zorgden ervoor dat dse wandelaars eventjes konden verpozen met een hapje en een drankje. Ook Roland zorgde ervoor dat de wandeling veilig kon gebeuren.



De laatste jaren werd bezinningen steevast begeleid door Roel die de
mooiste klanken uit zijn blokfluit wist te toveren

  



  

Op 't einde nog een mooie groepsfoto



 


  

 In 2023 liep onze pastoor Jan mee op bedevaart en nadien was hij nog fris genoeg om de slotviering te verzorgen





Na deze slotviering stapte de wandelaars in de verschillende ato's om
zo vlug mogelijk naar de Lustigen Boer te rijden in Maarkedal.



voor een koud buffet of een BBC klaargemaakt door  de vaste koks Willy en Johan

 


Ook Stijn hielp mee op de editie van 2023
           



FOTO'S UIT DE OUDE DOOS - APRIL WAS DE MAAND VAN MERKWAARDIG MARIAKERKE



In april is hetelk jaar op Mariakerke ZOMERLIEF en rond de jaren 2010 leerde Jos zijn gemeente kennen, of liever wat er op die gemeente te zien of gebeurd was. Af en toe gingen we zelfs ergens binnen omdat het zo MERKWAARDIG was. 

KWB en Femma steunden graag deze mooie en bijzonder goed uitgewerkte rondleidingen.

Hierna volgen merkwaardige foto's van de jaren 2009 tot en met 2012. Veel kijkgenot.

   


  
   

  



    



    



    





    

   


Femma nam kwb mee naar de circusplaneet op Malem
Dinsdag 27/02/2024 om 14u15: gegidst bezoek aan de “circuskerk”. 
In 2015 kocht ‘Circusplaneet’ de kerk van de sociale woonwijk Malem in Gent. Circusplaneet toverde de kerk, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de steun van de Europese Unie, om tot een ‘community circus’: een plek waar mensen samenwerken met circus als drijfveer, een plek die aanzet tot dialoog en ontmoeting in de buurt. Tijdens ons bezoek kregen wij uitleg door Julian, sociaal werker en één van de enthousiaste verantwoordelijken. Zo moet je weten  dat CIRCUSPLANEET werkt op 4 verschillende locaties in Gent (Malem, Brugse Poort, Watersportbaan en Nieuw Gent). Zij hebben zo'n 1000 leden. En het is dus niet alleen circus dat ze doen. Zij willen vooral ook een buurtwerking opzetten voor de mensen uit de wijk (jongeren, volwassenen, ouderen ...).

Na de zeer interessante uitleg hadden de 19 enthousiaste kwb'ers en femmamaatjes  nog tijd voor een drankje en een dessertje ons aangeboden door ons aller Annie en dit in de foyer van de circuskerk. 
De foyer is een plek van ont-moeting en dialoog. Iedereen is welkom en kan elkaar besmetten met gekke ideeën, innovatieve projecten en liefde voor circus. We bieden gratis water aan en thee, koffie en limonade tegen een democratische prijs. De foyer is zo ingericht dat ze uitnodigt tot een gezellige babbel, een informele vergadering, wat werken op de laptop…

Openingsuren foyer: van maandag tot zaterdag van 13u30 tot 17u30 . De foyer is gesloten tijdens schoolvakanties en op feestdagen.

    

    

    


    






KWB en FEMMA gingen vanaf 18 maart 2020 noodgedwongen in lockdown


In de ganse geschiedenis van kwb Mariakerke hadden ze dat nooit meegemaakt. Het kwb/femma-programma voor 2020 was al volledig uitgewerkt.
Vanuit China kwamen geruchten dat er een gevaarlijk virus de ronde deed, maar alles was daar blijkjbaar onder controle. Daarenboven het was ver van ons bed en waarom zouden wij ons zorgen maken.

             Op 8 maart 2020 hadden we ons jaarlijks ontmoetingsfeest, bepaalde aanwezigen gaven al geen hand meer en ook ook de gebruikelijke 3 kussen werden achterwege gelaten. 

De 72 aanwezigen lieten het niet aan hun hart komen en genoten van het lekkere eten.

   

  
 

•  2 dagen later op 10 maart: eerste dodelijke slachtoffer in België

Voor het eerst is er sprake van een afstandsregel, maar scholen, winkels en horeca blijven gewoon geopend.

• op 12 maart gaat voor 28 leden van kwb en femma de eerste dag van de cursus "opfrissen van de verkeersregels" door. Dezlfde avond is er crisisoverleg met de topministers.

• 13 maart om middernacht

Nadat er nog twee personen zijn gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, worden de maatregelen bijgeschroefd: lessen worden opgeschort, horecazaken worden onherroepelijk gesloten en winkels mogen enkel op weekdagen de deuren openen. Daarnaast wordt telewerken sterk aangeraden en is bezoek in woonzorgcentra uit den boze. Alle evenementen worden afgelast.  Velen profiteren nog van de mogelijkheid om tot middernacht te gaan uit eten of feestjes op te zetten.

• 18 maart: De dag dat België in lockdown gaat sluiten alle niet-essentiële winkels. Burgers moeten thuisblijven en contact met de buitenwereld maximaal vermijden, met uitzondering van gezinsleden of voor het werk. Alle samenscholingen worden verboden. Wie een frisse neus wil halen, kan dat doen in het gezelschap van familieleden of één vriend(in), met respect voor een gepaste sociale afstand van anderhalve meter. 

De stad is een spookstad geworden

 

 

 


We mogen alleen maar de grens oversteken als dat echt moet: voor woon-werkverkeer, goederenverkeer, een medische of familiale noodzaak.

30 maart: De kaarten en de gids waren al lang besteld, maar een bezoek aan de tentoonstelling "Van Eyck" kon helaas niet doorgaan.

Gelukkig toont het weer zich  in die periode  van zijn beste kant en de bloesems aan de Bijloke staan werkelijk op springen.


• 18 april: eerste versoepelingen

Op 18 april worden de eerste versoepelingen doorgevoerd: de tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen de deuren weer openen. Net zoals in de supermarkten gelden in de tuincentra nog wel bepaalde regels: er mag maar een beperkt aantal klanten tegelijk binnen, de winkelkarren dienen ontsmet te worden en een bezoek aan tuincentra mag geen familie-uitje worden.

• 20 april: kwb en femma lanceren een eerste zoektocht "welke torens van Gent herken je?"

• 4 mei:

Op 4 mei : nieuwe versoepelingen in. Bepaalde ondernemingen mogen het werk weer hervatten, stoffenwinkels mogen de deuren openen en ook niet-dringende consultaties bij de dokter en in ziekenhuizen worden stilaan toegelaten.

Daarnaast wordt er een versoepeling op sociaal vlak doorgevoerd: fysieke activiteit in openlucht is toegestaan met maximaal twee personen (in plaats van één persoon), naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt.

• 10 mei  (Moederdag),  wordt de sociale bubbel uitgebreid naar vier personen. Dat betekent dat vier andere personen een bezoek mogen brengen, op voorwaarde dat ze intussen geen andere mensen ontmoeten.

• 11 mei: Alle winkels mogen opnieuw de deuren openen vanaf 11 mei. Ze moeten wel enkele maatregelen in acht nemen zoals het limiteren van het aantal bezoekers. Kappers en andere contactberoepen worden nog eventjes verboden.


11 tot 15 mei: de midweek naar Bouillon kan niet doorgaan


• 15 mei: kwb en femma lanceren een tweede zoektocht - zoek de vrouw van de maand of zoek de Mariakapelletjes.


  
  

• 18 mei: 

België gaat een nieuwe fase in van de exit uit de lockdown. Kappers, schoonheidssalons, pedicures, nagelsalons, barbiers en tatoeage- en piercingsalons mogen opnieuw de deuren openen. Markten kunnen weer beperkt plaatsvinden (met maximaal 50 kramen), sporten in clubverband is opnieuw mogelijk in de buitenlucht (met maximaal twintig personen) en ook musea en dierentuinen mogen weer bezoekers ontvangen. Op huwelijken en begrafenissen mogen voortaan 30 personen aanwezig zijn. Maar dat alles wel nog steeds onder strikte voorwaarden.
Daarnaast is het formeel ook de eerste lesdag voor bepaalde leerjaren uit het onderwijs, 

Voormalig eerste minister Sophie Wilmès.
Voormalig eerste minister Sophie Wilmès. © BELGA

• op  8 juni gaat fase 3 van de exitstrategie in. Dat betekent dat alle bedrijven hun activiteiten mogen hervatten. De horeca mag deels weer open, met uitzondering van speelhallen en casino’s. Die laatste moeten nog geduld hebben tot 1 juli. Dat geldt ook voor receptiezalen. Daar zullen maximaal 50 gasten aanwezig mogen zijn. Nachtclubs, discotheken en fuiven mogen niet open of zijn niet toegelaten vóór eind augustus.

Cafés, bars en restaurants mogen wel open op 8 juni, maar ze moeten nauwkeurige richtlijnen volgen. Zo moet er 1,5 meter tussen de tafels zijn, mogen er maximaal 10 gasten aan een tafel plaatsnemen, moet iedereen aan tafel bediend worden en moeten obers een mondmasker dragen. Alle zaken mogen openblijven tot 1 uur, iets wat voortaan ook geldt voor de nachtwinkels. Fitnesscentra mogen weer openen, en contactsporten mogen (contactloos) trainen. Ook uitstapjes binnen België zijn weer toegestaan. 
Ook de bubbels worden flink uitgebreid. Je mag nu contact hebben met 10 verschillende personen per week. Social distancing blijft aangeraden, maar niet voor gezinsleden, kinderen onder de 12 jaar onder elkaar en mensen uit de uitgebreide bubbel. Als dat niet mogelijk is, moet je een mondmasker dragen. Als je iets in groep doet, mag die nooit groter zijn dan 10 personen, kinderen inbegrepen. Zowel bij bezoek thuis als buitenshuis of op restaurant. 

• 15 juni: grenzen openen

Op 15 juni opent België de grenzen weer voor wie reist binnen de Europese Unie,

• vanaf 20 juni: gaan ze bij de kwb en femma terug gaan fietsen, eerst naar Doornzele en en op 4 juli naar Aalter en op 18 juli in en rond Gent


• 1 juli: Wie gaat winkelen, hoeft dat vanaf 1 juli niet meer alleen te doen, maar mag mensen uit zijn/haar bubbel meenemen. Ook de tijdslimiet van een halfuur vervalt.

De bubbel van 10 wordt uitgebreid naar 15. Het principe blijft hetzelfde: iedere week kan u met maximaal 15 personen afspreken. Dat hoeven niet iedere week dezelfde mensen te zijn.

Pretparken kunnen vanaf 1 juli de deuren heropenen. Ook binnenspeeltuinen mogen vanaf dan weer (jonge) bezoekers welkom heten.

Ook de cultuursector kan enigszins opgelucht ademhalen: vanaf 1 juli zijn cultuuractiviteiten met publiek opnieuw toegelaten. Ook daar gelden de algemene regels rond afstand en hygiëne, maar de Nationale Veiligheidsraad legt ook een maximumaantal bezoekers op. Bij activiteiten die binnen plaatsvinden - theaterzalen, cinema’s, concertzalen - zijn maximaal 200 mensen toegelaten, buiten worden dat er 400.

• 25 juli: Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van 23 juli wordt beslist om niet over te gaan naar fase 5 van de versoepelingen. Integendeel: vanaf 25 juli zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen op (drukke) openbare plaatsen, alsook voor horecaklanten. Tenminste totdat ze hebben plaatsgenomen aan een tafel.

• 29 juli: nationale verstrengingen: De afbouwstrategie wordt herzien, aangezien het aantal nieuwe besmettingen stijgt. De sociale bubbel wordt teruggeschroefd van vijftien naar vijf personen. Ook op café of op restaurant ga je voortaan uitsluitend aan een tafel zitten met diezelfde bubbel van vijf. Niet-begeleide bijeenkomsten zoals samenscholingen, uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden kunnen met maximaal 10 personen, kinderen jongeren dan 12 er niet bijgerekend. Je respecteert daar wel de afstandsregel.      Winkelen doe je voortaan alleen en je spendeert maximaal dertig minuten in de winkel. Telewerken is opnieuw sterk aanbevolen. 

• 1 september: Alle leerlingen kunnen terug naar school. De herstart van het schooljaar gebeurt in een voltijdse vijfdagenweek. Voor leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar blijft een mondmaskerplicht gelden. Buitenschoolse activiteiten gaan niet door in het secundair onderwijs.

17 september: kwb en femma gaan een dagje aan zee in Blankenberge. Slecht 8 mensen durven meegaan.

 

   

  

• kwb en femma op tocht van hoop in de bloemekenswijk: 
Niet minder dan 21 durven meegaan op deze leerrijke tocht in Gent.

 
 



• 8 oktober: kwb gaat mee met de femma naar Schaarbeek om daar het Trainworld-museum te bezoeken: In totaal zijn ze met twaalven die nog vlug trachten iets mee te pikken voordat alles weer sluit.



 

 

• 9 oktober: nieuwe federale regering, nieuwe maatregelen

De nieuwe federale regering scherpt de coronamaatregelen aan. Zo wordt het aantal sociale contacten nogmaals teruggeschroefd. Je mag nog maximaal drie nauwe contacten hebben, naast de mensen met wie je samenwoont. Daarnaast mogen er in je huis maximaal vier mensen over de vloer komen. Daarbij blijft de anderhalvemeterregel wel gelden. Ook aan niet-georganiseerde samenscholingen mogen maximaal vier mensen deelnemen.

In cafés mogen maximaal vier personen aan één tafel zitten. Bovendien moeten ze de deuren om 23 uur sluiten. Voor de restaurants blijven de regels ongewijzigd. 

Thuiswerken wordt meerdere dagen per week zeer sterk aangeraden.

• 10 oktober: nog vlug een laatste fietstocht naar Zwijnaarde en
op 18 oktober werken we mee  in het kader van het Van Eyckjaar aan een concert met het Quetzalduo


• 19 oktober: horeca gesloten

Cafés en restaurants moeten voor minstens vier weken de deuren sluiten. Daarnaast geldt er een avondklok, van middernacht tot 5 uur ’s morgens. Vanaf 20 uur geldt eveneens een verbod op het verkopen van alcohol. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur.

Sociale contacten worden nogmaals beperkt: elk individu mag voortaan maximaal één ‘knuffelcontact’ hebben. Eén gezin mag vier dezelfde bezoekers ontvangen per twee weken. Telewerken is voortaan de regel. 

Voor de sport- en cultuursector blijven de huidige protocollen gelden, al geldt er wel een verbod op de verkoop op drank en voeding. Bioscopen mogen bijvoorbeeld geen popcorn meer verkopen. Markten en kleine kermissen (tot 200 mensen) blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

• 23 oktober

Opnieuw nieuwe maatregelen voor het hele land: de scholen blijven open, maar de bezettingsgraad bij het hoger onderwijs daalt tot maximaal 20 procent (voor fysieke lessen), met mondmaskerplicht, behalve voor practica waar dat niet mogelijk is. De bezettingsgraad voor eerstejaarsstudenten blijft op 50 procent. 

Bij professionele sportwedstrijden zijn toeschouwers niet langer welkom. Amateurwedstrijden bij volwassenen worden opgeschort en bij jeugdwedstrijden mag maximaal één gezinslid toekijken. 

Culturele evenementen kunnen blijven doorgaan, mits extra maatregelen. Bij evenementen, huwelijken en communies, die zonder protocol verlopen, mogen maximaal 40 personen aanwezig zijn. Pretparken moeten sluiten, de dierentuinen blijven geopend. 

• 30 oktober: “verstrengde lockdown” of “maatregelen van de laatste kans”

Het gaat weer de verkeerde kant uit met de Belgische coronacijfers. “Dit zijn de maatregelen van de laatste kans", zo zei premier Alexander De Croo destijds over het nieuwe pakket aan maatregelen. “Want als we de curve snel willen doen dalen, ligt dat vandaag in onze handen." 

Alle cultuurhuizen, zwembaden en fitnesscentra in Vlaanderen moeten sluiten. Ook de niet-essentiële winkels en contactberoepen, waaronder kappers, moeten voor minstens een maand sluiten. 

Het aantal sociale contacten wordt weer fel ingeperkt. Terwijl we nu nog vier personen buiten het gezin thuis mogen ontvangen, zullen de nieuwe maatregelen dat opnieuw verbieden. Elk gezinslid heeft wel recht op één knuffelcontact. 

De herfstvakantie wordt verlengd tot 15 november. En alle jeugdactiviteiten voor jongeren ouder dan 12 jaar worden stopgezet; jeugd- en sportkampen voor -12-jarigen zijn wel nog toegelaten (zonder overnachting).

De regels rond kerst worden ook vastgelegd tijdens een Overlegcomité. Kerstmis moet dit jaar binnen het eigen gezin gevierd worden. Maar niemand moet alleen blijven. Alleenstaanden mogen met kerstavond of op kerstdag (maar niet op oudejaarsavond of op nieuwjaarsdag) hun beide contacten tegelijk uitnodigen. Dat wordt de enige versoepeling wat de feestdagen betreft. Voor gezinnen blijft maar één extra persoon welkom. 

Ja, het was mij het jaartje wel.


Foto's uit de oude doos - een weekend in 2006
Ja je mag zelf zoeken waar dit weekend zou hebben plaatsgevonden

     

  

     

     

     

     

                    

     

     

     

de jeugd van toen 






FOTO'S UIT DE OUDE DOOS (1)
Nu we toch in een rustige periode zitten, is het misschien eens goed terug te blikken op enkele activiteiten van vroeger. Onderstaande foto's dateren van 2012, we zijn dan met een grote groep naar Oosterhout geweest. Geniet van de foto's  en van de herinneringen.


 








   

          





         

        



         




LAATSTE ETENTJE VAN OUD KWB MARIAKERKE
Op 9 december hebben we afscheid genomen van oud kwb Mariakerke.

Met 44 heben we genoten van een vijfgangenmenu (en voor sommigen werd het zelfs een zevengangenmenu) in de Wereldkeuken.

We zijn begonnen met een aperitief (1 glaasje cava of een alcoholvrij) aangeboden door de kwb. Onze warme of koude hapjes hebben we zelf mogen kiezen uit het ruime assortiment.



Daarna heeft Victor nog eens iedereen extra bedankt voor al het werk dat ze in 75 jaar hebben verwezenlijkt in Mariakerke.



Na deze toespraak hebben we dikwijls aangeschoven aan het buffet ennhebben onze borden goed gevuld.

Op het einde konden we onszelf verrassen met allerelei lekkers van het dessertenbuffet.

Hierna volgen een aantal foto's van deze heerlijke middag.

Met dank aan Jovenia voor de foto's.

  

 

  








SINTERKLAAS TERUG OP RONDE

De Sint op ronde in Mariakerke Centrum: Eind de jaren 60 kwamen enkele bestuursleden op het idee om enkele weken voor het Sinterklaasfeest met de Sint door de straten van Mariakerke te trekken. Enkele Zwarte Pieten moesten de Sint vergezellen om aan alle deuren aan te bellen en loten te verkopen ten voordele van de Sinterklaaswerking. Initiatiefnemers waren o.a. Fernand Strobbe, Robert Van Durme, Miel Prové en Henri Van Hautem (later zou Roger Oosterlinck de Sintstoet op zich nemen). En zo geschiedde. Vanaf 1970 zou de Sint en zijn hoofdpiet (taak waargenomen door Norbert en Nelly Moyaert) jaarlijks de ronde doen op Mariakerke. De radiowagen voorop (later vervangen door de bakfiets van Jan de Brandt), dan de Sint (hierbij werd gebruik gemaakt van uiteenlopende vervoermiddelen, gaande van een koets, over de Sint als amazone gezeten op een echt paard, een stationwagen met open dak met Frans Lenders aan het stuur zodat de Sint recht kon staan, een tilbury met boer De Mits die de teugels van het paard strak vasthield, de camionette van de UNIC, het treintje van ’t Staaksken tot het vertrouwde beeld van de Sintmobiel, de aanhangwagen van Jo Rooms die opgetuigd werd met door Roger Labyte, Geert Dirinck en Chris Rooms met Sintfiguren ooit nog getekend door Willy Bekaert. En uiteindelijk een 8 à 10 hulppieten die de tombolaloten moesten verkopen ten voordele van het klaasfeest. 

Nu 53 jaar later ging de Sint terug op ronde o.l.v. Stijn Vanderkelen. De Sint (Willy) en zijn hoofdpiet (Johan) vervulden hun taak met verve en mochten veel speelgoed ten voordele van de actie "IEDER KIND EEN SINT" in ontvangst nemen. Ook waren vele Pieten terug van dienst die de vele regenvlagen  hebben moeten trotseren.

Met dank aan de jongeren die de kinderen op Mariakerke een onverhetelijke dag hebben bezorgd.


   


                            
4-daagse in Oostende

Met KWB en Femma naar Vayamundo

 

Zondag 19 november

We vertrokken met regen richting Oostende. Naargelang we meer naar de zee reden werd het weer beter. We kwamen aan met droog weer en de zon verscheen zelfs af en toe. Iedereen was goed op tijd en rond 3 uur gingen we op stap voor een korte uitstap. We gingen een kijkje nemen in het Duinenkerkje en namen er een groepsfoto. 


De mensen die iets minder te been waren, keerden dan terug naar het hotel. De anderen deden nog een kleine wandeling om langs de dijk terug te keren.

  

 

Maandag 20 november

8° bij het opstaan en droog. Er werd een regenachtige dag voorspeld.

In de voormiddag vertrokken we per kusttram naar Oostende om er een wandeling langs de dijk en de strekdam van Oostende te doen. 


Het bleef droog en we zagen een zeehond die af en toe zijn kopje boven het water uitstak. Van op de strekdam hadden we ook een mooi vergezicht op Oostende. 


Het deed deugd om een frisse neus te halen. 

Na het middagmaal reden we opnieuw per tram naar Oostende om er het stadsmuseum dat tevens het sterfhuis van Louise-Marie, de tweede vrouw van koning Leopold I is, te bezoeken. Dit huis is omgevormd tot een heemkundig museum waar veel te bekijken viel over het verleden van Oostende. Uiteraard werd er nadien nog even nagekaart in een gezellige tearoom.

We hadden de hele dag droog weer gehad.

Na het avondmaal werden we vergast op een quiz. Een leuke avond. Ook hierover werd nog even nagekaart.

 

Dinsdag 21 november

11° en zwaar bewolkt bij het opstaan.

In de voormiddag gingen we te voet langs Raversijde naar Middelkerke. 

Daar maakten we kennis met een kleine regenbui en liepen we even tot aan het in opbouw zijnde nieuwe Casino. 







We gingen nog een aperitiefje drinken in een leuk cafeetje om dan welgemutst per tram terug te keren naar Vayamundo om er ons middagmaal te gebruiken. 


In de namiddag werden de troepen, na per tram te zijn aangekomen aan het station van Oostende, gesplitst. Een gedeelte bezocht de tentoonstelling van James Ensor, een gedeelte maakte een wandeling in de buurt van Fort Napoleon en een gedeelte bracht een bezoek aan de basiliek en de binnenstad van Oostende. Ze eindigden in de oude post die nu omgebouwd was tot een mooie taverne. Per tram werd er terug gekeerd naar Vayamundo om er van het avondmaal te genieten. 

Nadien was er een dansavond in de grote zaal. De meerderheid verkoos echter voor een spelletjes- en babbelavond in de ‘rotonde’.

 

Woensdag 22 november

5° bij het opstaan maar wel een prachtige felrode zonsopgang.

Enkelen kozen ervoor om te gaan zwemmen, anderen voor nog een laatste strandwandeling en nog anderen zochten de rotonde op om na te kaarten of spelletjes te spelen.





Na het middagmaal vertrokken we per auto naar Oudenburg en kregen we er een rondleiding met gids. De welbespraakte dame leerde ons heel wat bij over het voor de meesten onbekende Oudenburg, een van de oudste steden van België. 


Deze stad was al een belangrijke plaats ten tijde van de Romeinen. 







Nadien was er de voor de streek een belangrijke abdij.


Na de interessante rondleiding werden we nog getrakteerd op een appeltaart of wafel met bijhorend drankje. EN DAN WAS IEDEREEN PLOTS WEG. 

Zo werd de  vierdaagse afgesloten.

Daniël Trioen
BEZOEK AAN DE ZONNEBERG IN ZELZATE

We vertrokken met 10 geïnteresseerden (2 vrouwen van femma en 8 mannen van kwb) per auto van op het Mariakerkeplein richting ‘Fabriek Energiek’ te Zelzate. Daar kregen we al direct een eerste uitleg over de Aziatische en de Europese hoornaar nadat een plaatselijk opzichter 2 van die schadelijke aziatische bijen gevangen had en onmiddellijk onschadelijk had gemaakt.





Daarna was het de beurt aan onze gids, Luc De Puydt, om ons te begeleiden op de Zonneberg. 


We werden voorzien van een geel hesje om herkenbaar te zijn op de vele camera’s die hier overal hangen ter beveiliging. Voor alle zekerheid namen we onze paraplus mee want er werd rond 16u een plensbui voorzien. 

Na een stevig klimmetje kwamen we in schapengebied. We hadden een prachtig zicht op ‘Klein Rusland’, een ietwat verwaarloosde sociale woningenwijk van Zelzate. 


We vernamen de oorsprong van de naam Klein Rusland: n.a.v. het oprichten van een bedrijf in de jaren 1920 door 2 Russische ingenieurs zochten zij voor hun bedrijf Belgisch personeel met o.a. als lokkertje de mogelijkheid om op korte afstand van het bedrijf goedkoop een woning te verwerven.

Wat de Zonneberg betreft: de gids vertelde dat de aanvankelijke immense berg met gips (waaruit o.a. fosforzuur werd gewonnen) geleidelijk aan minder afzet genereerde waarop  moest worden gezocht naar een veilige oplossing. Daarvoor werd het bedrijf ‘De Nul’ ingeschakeld. Het giftige gips werd overdekt en ingekapseld (o.a. met een dikke kleilaag en matten) om de omgeving te vrijwaren van giftig grondwater en het terrein werd afgebakend met rond-om-rond grachten. In een groot waterbekken wordt al jarenlang het gezuiverde gedraineerde water opgevangen. Er werd gezocht naar een andere invulling van dit groot gebied en het aanleggen van zonnepanelen was een uitkomst. Hoe hoger we klommen, hoe méér het uitzicht groeide. Verder kregen we uitleg over het teloor gegane Kuhlmann en de eveneens verdwenen opvolgers ervan. 


Aan de overkant van het kanaal zagen we de Vlaamse staalreus Arcelormittal (beter bekend als Sidmar) liggen. We wandelden zo’n 2 km in het Zonneberg-terrein (indertijd het 2de grootste zonnepanelengebied in de Benelux) rond de 55 500 zonnepanelen, netjes gerangschikt op evenwijdige rijen. De opbrengst van de zonnepanelen voorziet zo’n 4000 gezinnen van Zelate van energie. Ondertussen zijn er al plaatsen in Nederland en België waar er men spreekt van 160 000 tot    300 000 (in Lommel) zonnepanelen. We kregen te horen dat er in de omgeving vooral wordt ingezet op hergebruik van grondstoffen, zowel metalen als gas enz.













De aangekondigde plensbui bleven weg, integendeel, er was een warme wind, de zon kwam erdoor

 en we konden zelfs de koeltorens van Doel zien liggen (zie foto). De boeiende uitleg zorgde er voor dat de tijd snel leek voorbij te vliegen.

Naderhand werd er nog even nagekaart in café ‘De Nieuwe Gaumont’ op de markt in Zelzate vooraleer we tevreden terugreden naar huis.




onze verslaggeefster kijkt in de richting van het vroegere Sidmar (nu: Arcelor Mittal).

Was het heimwee

of was het iets anders

in ieder geval: BEDANKT  ANNIE voor de organisatie

BEZOEK AAN VILLA EMMA
Op een zomerse namiddag in juni heeft Annie 11 bloemenliefhebbers meegetroond naar de tuin van villa Emma in Sint-Amandsberg, alwaar de 75 bloemen op het schilderij van het Lam Gods konden worden bewonderd.
De eigenaar van het pand heeft ons rondgeleid in de zeer mooie tuin en nadien kregen we nog een zelfgemaakt gebak met een koffie of thee.

  
     
  

Kerselare 2023
Op Pinkstermaandag 29 mei trokken 31 bedevaarders voor de 18de keer naar Kerselare.

Vrijwilligers brachten ons naar Kwaremont 

waar een tocht van 21 km startte.
Onder de deskundige leiding van Jules verkenden wij kleine wegeltjes in het prachtig landschap van de Vlaamse Ardennen. 





Pastoor Jan, die eveneens meestapte, bracht mooie bezinningsteksten, begeleid door Roel op zijn blokfluit. 

  

  

    

    

    

Wij spraken allen dezelfde taal, net zoals het gebeurde op die Pinksterdag zo'n 2000 jaar geleden.
Omstreeks 18u bereikten we de kapel van Kerselare waar we gingen bidden en zingen.

Intussen zorgde Willy, Johan en Stijn voor een lekkere BBQ in "De Lustigen Boer"

      

       





Met dank aan Marc Hublet en Vanessa Dirinck voor de mooie foto's.
BEZOEK AAN DE KAASMAKERIJ HET HINKELSPEL
Begin jaren 80. Het zijn woelige tijden. Economische crisis en werkloosheid heerst. Drie jonge knapen – Alexander, Jos en Bart – zitten samen rond de tafel… Ze willen iets doen, iets nieuws, alternatief en baanbrekend. 
Ze willen kaas maken. Geen fabriekskaas, nee, dat was er in overvloed. Echte kazen met liefde gemaakt in rauwe melk. 
Hun eerste stappen in de kaaswereld verlopen moeizaam. Dankzij de hulp van andere kaasmakers slagen zij er uiteindelijk in hun lekkere kazen af te rijpen. Ze bevestigen hun eerste kaasmakerij in het begijnhof van Gent. 
In 1983 worden ze een bedrijf en richten de coöperatieve vennootschap “Het Hinkelspel” op. Zes jaar later verhuist de kaasmakerij en winkel naar een groter pand aan de Lousbergskaai. Kort daarna beginnen de eerste experimenten met de verwerking van biologische melk. Het Hinkelspel is een echte pionier op dat vlak. Vanaf 2001 worden alle Hinkelspelkazen van biologische melk gemaakt.
Nu zit de kaasmakerij in de Weststraat in Sleidinge, het vroegere pand aan de Lousbergskaai is omgebouwd tot een overdekte markt. De plaats bij uitstek voor liefhebbers van kwalitatieve en lokale producten. Zij die zich geroepen voelden om een stukje bio-kaashistorie mee te maken werden zeker niet teleurgesteld  in het bezoek. 

Alvorens we de kaasmakerij konden betreden, dienden we ons in een gepaste outfit te steken. Iedereen gelijk voor de wet.

 

   

   

Het Hinkelspel is een echte coöperatieve vennootschap. Dit betekent dat er – naast werknemers in loondienst – ook een aantal werkende vennoten of coöperanten zijn. Deze coöperanten zitten wekelijks samen en beslissen over het reilen en zeilen van het bedrijf, zowel kaasmakers als mensen van de winkel of de distributie. Zo krijgen we informatie uit alle delen van het bedrijf en kunnen ze tot duurzame beslissingen komen. Naast de werkende vennoten zijn er ook stille vennoten. Zij werken niet bij “Het Hinkelspel”maar helpen ons financieel met de aankoop van aandelen. Iedere vennoot heeft één stem in ons bedrijf, ongeacht het aantal aandelen. Op die manier kan de grootste aandeelhouder het beleid niet bepalen en heeft iedereen gelijke inspraakrechten. Een democratisch systeem, op bedrijfsniveau, dat werkt.

Na de rondleiding mochten van de kazen en het speciaal bier proeven. Nadien was er nog gelegenheid om wat kaas te kopen in het winkeltje dat de vrijdag en zaterdag open is. Van maandag tot zaterdag kan je ook altijd terecht op de ambachtelijke markt in de Lousbergkaai. 

  



   




BEZOEK AAN DE GENTSE BOEKENTOREN

Op vrijdag 3 maart bezochten we met 25 kwb'ers en femmamaatjes de boekentoren van Gent. De 64 meter hoge toren is een ontwerp van de Belgische architect-kunstenaar Henry Van de Velde en is niet meer weg te denken uit de Gentse skyline. Sinds 2012 onderging het monument van de Universiteit Gent een grondige renovatie en sinds 2021 is de Boekentoren opnieuw in gebruik. Wij hadden geluk  dat we deze parel een bezoekje mochten brengen. We kregen niet alleen een rondleiding in de toren maar ook in de magazijnen van de bibliotheek. 
Hierna kan je een aantal prachtige foto's bekijken van onze huisfotografen Marc B. en Daniël T.


             


                       


    

eenmaal boven, konden we genieten langs alle kanten van het uitzicht op Gent


  


  


 

                    

eventjes stilstaan bij de oude boekenlift die de 20 verdiepingen bediende


                   

een kunstwerk van Berlinde De Bruyckere


  

de collega's (en zie Annie glunderen op de achtergrond)


Bezoek aan Chocolate Nation in Antwerpen

Initiatiefneemster Annie Martens ging op zoek naar het verhaal achter Belgische chocolade. Wat bleek? Dat er duizenden en duizenden fans van deze lekkernij zijn, maar dat het overkoepelende verhaal errond nog nooit verteld was. 

Chocolate Nation voor chocoladefans, door chocoladefans, moest dus worden bezocht. 


Het doel? De femma- en kwb-leden helemaal
onderdompelen in Belgische chocolade.

Waarom Antwerpen werd gekozen als thuishaven voor Chocolate Nation? Daarvoor moeten we jaren terug in de tijd. Het begon allemaal met de eerste chocoladefabriek van België. Die opende in 1831 in Antwerpen. Tot op vandaag staat Belgische chocolade wereldwijd hoog aangeschreven, onder meer dankzij het vakmanschap van Callebaut. De chocolademaker, die sinds 1911 gevestigd is in Wieze, beheerst al ruim 100 jaar het hele ambacht van boon tot chocolade. Om deze reden is Callebaut één van de grote partners. Natuurlijk komen ook vele andere chocolademerken en ambachtslieden aan bod in Chocolate Nation.

Het innovatief belevingsmuseum heeft een oppervlakte van zo’n 4.000 m². In die ruimte hebben we dan ook de rijke geschiedenis van de wereldberoemde Belgische chocolade leren kennen. 

Chocolate Nation is zonder twijfel de lekkerste attractie van België. Alles, ja echt alles, draait om Belgische chocolade. Zoveel smaken chocolade als er zijn, zoveel mogelijkheden zijn er binnen Chocolate Nation.




Wij hebben geproefd, genoten en beleefd en op ’t einde stonden we allemaal mee nen mond vol chocla.

        


  

Hierboven een kabadoeze van chocla.

Dank u Annie voor de lekkerste activiteit van het jaar. Dank ook aan Anita Vanthournhout voor de mooie foto’s

KWB en FEMMA zijn het WINTERCIRCUS gaan bezoeken in Gent
Op 23 september zijn we met 23 naar het wintercircus geweest waar een gids ons stond op te wachten voor een rondleiding van 2 uur.
Allen waren zeer tevreden en het moet gezegd: het is een aanrader. Als je interesse hebt, kan je het witercircus nog bezoeken tot 30 oktober.
Hierna prachtige foto's van de rondleiding genomen door onze huisfotograaf Marc B.

de groep zonder de fotograaf, maar wel met de inrichtster van deze activiteit

     



    

    

    

    




de volledige groep met de huisfotograaf en zonder de Damart-fan
EEN DAGJE ANTWERPEN

Wekenlang hadden we mogen genieten van prachtig zonnig lenteweer, maar de dag dat we naar Antwerpen zouden gaan waren de weersvoorspellingen heel wat minder, het weer zou omslaan met  winterse buien en koude temperaturen.

Met 29 senioren  zijn we toch op bus 3 gestapt richting Dampoort, daar de trein genomen naar Antwerpen 

         

en aldaar op tram 24 naar het MAS (= openbaar vervoer op alle fronten!). 

Eerst in ’t museumcafé Storm genoten van een koffie en dan de wandelboulevard op naar de hoogste verdieping op ’t negende om te genieten van het mooie uitzicht op de Stad Antwerpen en zijn haven. 





Boven aangekomen moesten we eerst naar een zogezegd grijs plein kijken, maar boven zagen we echt wat er op dat plein te zien was. En dan werd iedereen voor 1,5 u losgelaten om het MAS, Museum aan de Stroom te verkennen, 








van kunst uit precolumbiaans Amerika, over leven en dood, over steden en eten, over het verhaal van Antwerpen en zijn haven of de expo waar het alle dagen Feest is, keuze genoeg. 



         

Om 13u terug naar het museumcafé voor een  vooraf bestelde lekkere snelle hap (baguette of quiche). En dan nog eerst een groepsfoto aan het MAS, mensen van Mariakerke aan de stroom.


In de namiddag met tram 7 afstappen aan de 4de halte voor het bezoek aan de door de jezuïeten opgetrokken Carolus Borromeüskerk, alwaar Jef Van Bemmel ons zou gidsen over deze parel van de Barok, met zijn indrukwekkende monumentale overvloedig  rubensiaanse versierde gevel,  met een interieur dat meer weg heeft van een barokke feestzaal om de mensen een voorproefje te geven van de hemelse feestvreugde in het eeuwige Vaderhuis en met een Mariakapel alwaar de schilderkunst van Rubens en het marmeren sculptuurwerk ons in vervoering lieten brengen door die speelse barokkunst.

     

     

Na deze onderdompeling in de barok zijn we met de groep afgezakt naar de Meir. Twintig hebben de prachtige majestueuze gevels boven de winkels aanschouwd en hun geld gespendeerd in de onderste lagen van deze weelderige panden; 

     

Negen hebben nog een ongekend pareltje in Antwerpen bezocht: het Museum Maeyer van den Bergh. Dit museum werd begin van de 20ste eeuw opengesteld in een nieuw gebouw dat in de 16de-eeuwse stijl is opgetrokken door mevrouw Henriëtte van den Bergh en dit nadat haar 43-jarige zoon Fritz Maeyer in 1901 na een val met een paard was overleden. Fritz Maeyer kon dankzij het kapitaal van zijn overleden vader zich bezighouden met het verzamelen van oude kunst der Nederlanden uit de 14de tot de 17de eeuw waaronder de Dulle Griet van Pieter Breugel.

     

    De 29 zagen dan malkander terug op een “zonnig” terras
    vlak bij het Rubenshuis, dat voorwerp kan worden van ons
    volgend bezoek aan Antwerpen.

    Moe en voldaan en vooral blij dat het weer, zonder één
    drup, toch nog best was meegevallen, zijn we dan
    huiswaarts gekeerd, naar het provinciale Gent.

    Vele dank aan onze huisfotografen Daniël en Marc.


Toon Lamon