StartKomende activiteitenNet Gemist (weetjes)JaarprogrammaOver kwbBestuur KWB Herent VeltemLid worden

In de kijker

Geen artikels aanwezig.

Info kwb

Ledenvoordelen
Meer..
2022 02 07 Wonen: een recht voor iedereen
Een boeiende, warme avond over het recht op wonen. Een organisatie van Welzijnszorg, KWB Herent Veltem, Beweging.net, Hart boven hard, Onthaalgroep Vluchtelingen Herent, met 60 geïnteresseerde mensen. Eindelijk weer live!
Een boeiende, warme avond over het recht op wonen. Een organisatie van Welzijnszorg, KWB Herent Veltem, Beweging.net, Hart boven hard, Onthaalgroep Vluchtelingen Herent, met 60 geïnteresseerde mensen. Eindelijk weer live!

Het waren boeiende sprekers, elk met hun eigen eerlijk, warm en diepmenselijk verhaal.  Een verhaal over omgaan met kwetsbare mensen en zoeken naar wegen om het recht op wonen gestalte te geven. 

Het eerste verhaal : Filip Keymeulen als straathoekwerker bij Diogenes in Brussel. .

Als straathoekwerker zijn we er in de eerste plaats om te luisteren naar het verhaal van mensen.  Dit luisteren krijgt een vertaling in acties die gaan van zorgen voor een mensaardige begrafenis, een waardig afscheid voor elke mens; over verschaffen van  een gemeenschappelijk huisvesting, een samen leven in even gemeenschap;  tot  renovatie van woningen.  Hierbij stoten we op het falen van het gevoerde beleid dat antwoorden geeft op niet gestelde vragen.  
Wij werken vanuit  een rechten benadering.  Een van die rechten is het recht  op een woning.  Housing first! De zorg voor de woning is voorafgaandelijk aan de andere vormen van hulpverlening.  Immers, geen adres betekent  geen rechten, geen hulpverlening! 
Een pakkend verhaal over een harde realiteit. (Website)

Het twee verhaal vertelde De Gosse Verlaers de grondlegger en bezieler,  van de Bereklauw.  

De Bereklauw is een unieke gemeenschap, een ecoboerderij, een schrijnwerkerij, een smidse, een kunstatelier, een dienst maatschappelijk werk (de aller, aller laatste schakel in de hulpverlening) en  nog zoveel meer.  Bovenal een tijdelijke thuis voor daklozen, vluchtelingen, artiesten, studenten, mensen met psychische problemen, ex-gedetineerden, ouderen, jongeren op zoek naar een weg in het leven…  Zij krijgen er de ruimte en de kans om via het werken met de handen hun leven terug op de sporen zetten. 
Een grote spelregel: “Wij werken met karma: wie goed doet, krijgt goed terug”
De sprekende getuigenissen van de Gosse werden aangevuld met een filmpje over het leven en het werk in die gemeenschap (Filmpje)

Herman Baert de woordvoerder Onthaalgroep voor vluchtelingen, bracht het derde verhaal. 

Een verhaal van moeizaam zoeken door kwetsbare mensen en specifiek van erkende asielzoekers, naar huisvesting  in  Herent.  Mensen die, zoals u en ik, hier een menswaardig leven willen uitbouwen.  Zij stoten, zoals vele kwetsbare gezinnen op grote hindernissen.  Een betaalbare woning vinden.  Een gangbare prijs van 800 tot over de 950 euro, met een leefloon onbetaalbaar zonder te leven in armoede.  Jammer genoeg spelen open en verdoken discriminatie  omwille van leefloon, klant bij OCMW of vreemdeling, een rol.   
Deze hindernissen wil de vzw Huren voor Buren wegnemen door huizen te huren op de privémarkt en dan onder te verhuren aan kwetsbare mensen.  Aan de verhuurders-eigenaars garandeert  de vzw de stipte betaling van de huur en het onderhoud van de woning.  
De vzw beschikt over  buddy’s, die de huurders begeleiden, en klussers, die de kleine klussen klaren en daardoor de verhuurders  sparen van de zorgen die gepaard gaan met verhuren.  De vzw zoekt personen die buddy willen zijn en personen die een bijdrage willen storten om het nodige werkkapitaaltje samen te brengen.  Wil jij meedoen, graag! Zie de folder onderaan.

Aansluitend op de woningthematiek gaf Marijke Persoone vanuit Hart boven Hard een toelichting  bij  het stappenplan voor 100% woonrecht toe en deed ze een oproep voor Housing Action Day van 27 maart. (Website)
De avond werd afgerond door Ignace Vandebuel.   Als woordvoerder van Welzijnszorg verwees hij naar het tienpunten actieprogramma voor lokaal beleid van WZZ 

Een reactie van een deelnemer:  geslaagd, een tóp-avond!


WZZ 2021 actieplan


Actieplan 100% woonrecht 
1. Participatief: breng de lokale woonactoren, zoals de immokantoren, huisvestingsmaatschappijen, SVK, CAW, verenigingen, armoedeorganisaties en zelforganisaties, samen om aan het actieplan te werken. 
2. Gericht: richt je inspanningen op doelgroepen die niet de mogelijkheid hebben om zelf in hun woonrecht te voorzien. 
3. Inclusief: sluit geen groepen bij voorbaat uit. Het actieplan richt zich op alle doelgroepen die een risico op uitsluiting kennen. We gaan voor 100% woonrecht! 
4. Geïntegreerd: samen aan het actieplan werken, wil ook zeggen een goede samenwerking tussen de verschillende (begeleidings)diensten. 
5. Toegankelijk: zorg dat je diensten toegankelijk zijn voor woonproblemen van burgers, maak het lokaal meldpunt bekend, zorg voor een outreachend woonloket… 
6. Quick Wins: onderzoek met welke ingrepen je op een korte tijd al een verschil kan maken. Tijdelijke bezetting, transitwoningen, melding tijdelijk wonen… 
7. Gebruik al je instrumenten: lokale besturen kunnen meer dan ze denken, via het leegstandsbeleid, sociaal beheersrecht én het vergunningsbeleid. 
8. Het goede voorbeeld: tolereer geen discriminatie, creëer een klimaat van vertrouwen en solidariteit. 
9. Creatief: experimenteer zelf als lokaal bestuur met een wooncoöperatieve, met erfpachtformules. Zet in op alle mogelijk manieren om goed wonen terug bereikbaar te maken voor iedereen. 
10. Maatwerk: Maak beleidskaders, maar laat ruimte voor maatwerk en flexibiliteit om voor iedereen een gepaste woonoplossing te vinden.