StartKomende activiteitenNet Gemist (weetjes)JaarprogrammaOver kwbBestuur KWB Herent VeltemLid worden

In de kijker

Geen artikels aanwezig.

Info kwb

Ledenvoordelen
Meer..
2023 05 05 Structurele Armoedebestrijding verder zoeken dan waar het licht is
Webinar door Prof. Tuur Ghys, georganiseerd door Mens en Maatschappij 17 oktober 2022. Een zeer leerzame en verhelderende avond.

Wij onthouden :

  1. Armoedebeleid is niet noodzakelijk een beleid dat armoede bestrijdt.
  2. Armoede is de situatie waarin iemand een zódanig tekort heeft aan economische middelen in verhouding tot de algemene levensstandaard dat hij/zij sociaal uitgesloten raakt op meerdere domeinen.
    Belangrijk hierin zijn: in vergelijking met of relatieve armoede, geldtekort, uitsluiting op vele domeinen omwille van geldtekort, de verdeling, distributie, van het inkomen.
  3. .Het armoedecijfer in ons land blijft hangen rond de 15%. Dit wijst erop dat we, burgers en politici, deze armoede aanvaarden. Hiervoor zijn meerdere redenen.  Gaande van: niet moeten herverdelen, over de machteloosheid van de armen, tot een gebrek aan solidariteit.
  4. Armoede is een structureel probleem en hangt samen met de uitbouw van de samenleving. Beeld: flipperkast) belangrijke factoren zijn:
    1. De risico’s van de samenleving zoals werkloosheid, ziekte, enz. Deze risico’s voor iedereen zijn niet voor iedereen problematisch wel voor de mensen in armoede.
    2. De individualisering waardoor de mensen niet meer behandeld worden als deel van een groep. Het gedragen zijn door een groep wordt uitgeschakeld.
    3.  Actieve sociale uitsluiting, bv omwille van herkomst minder kans om een huis te vinden of werk te rijgen.
    4. Passieve sociale uitsluiting door van de goederen en diensten een koopwaar te maken, die moeten gekocht worden op basis van een prijs (= veemarkten). Het prijsmechanisme is een mechanisme van uitsluiting van de mensen met geldtekort. Vandaag moeten we steeds meer zaken kopen op de markt die vroeger voorzien werden binnen het gezin bv kinderoppas, bejaardenzorg.
  5. Armoedebeleid kan meerdere vormen aannemen:
    Voorbeeld een mens valt in een put en je kan helpen door:
    1. Het leven in de put te verzachten bv voedsel aanbieden;
    2. Een touw aanbieden om hem uit te put te helpen, bv: schuldverlichting, Job training;
    3. De put dichten en beletten dat er nog mensen in de put vallen. Dit is structurele armoedebestrijding.BV sociale minima optrekken tot boven de armoedegens, sociale woningbouw.
  6. Hoe een beleidsmaategel beoordelen?  Nagaan of die maatregel
    1. Iets aan de armoede verandert of “doet alsof”. 
    2. Een aanpassing is wat kan, een zoeken waar het licht brandt, het plukken van het laaghangend fruit.
    3. De armoede draaglijker maakt
    4. De armen als individu, uit de armoede tilt.
    5. De oorzaken wegneemt, welke oorzaak en het armodecijfer doet dalen..., dit      is directe structurele armoedebestrijding. 
    6. Het draagvlak voor armoedebestrijding verhoogt. Dit is indirecte structurele armoedebestrijding.
  7. Strategie: beeld het hamsterbakje.
    Niet werken met een waaier van problemen maar de eisen focussen op één thema. Zorgen dat de hamster, de politici, niet naar het vakje gaan dat het gemakkelijkst haalbaar is
    1.  
  8. Als burger maken we de wetten niet. We kunnen wel iets doen tegen de aanvaarding van de armoede door te zorgen voor een draagvlak  voor maatregelen om die armoede te bestrijden. 
    We kunnen, bij ons engagement op vlak van armoedebestrijding, ook politiserend werken door:
    In geval van risico’s die de bredere groep in de samenleving treffen bv. corona, solidair zijn met de kwetsbare groepen en opkomen voor hun bescherming. De problemen die we bij dit engagement ontdekken, vertalen naar het beleid. Zorgen dat ze op de tafel van de beleidsvoerders komen.
Armoede oplossen het kan! In he verleden zaten we het juiste pad. Dit pad moeten we opnieuw vinden.

Wil je de uitzending beluisteren klik dan op