StartKomende activiteitenNet Gemist (weetjes)JaarprogrammaOver kwbBestuur KWB Herent VeltemLid worden

In de kijker

Geen artikels aanwezig.

Info kwb

Ledenvoordelen
Meer..
2021 05 07 Sociale bescherimng voor iedereen. wereldwijd !
Wat onthouden we van deze digitale voordracht ?

Wat onthouden we van de online voordracht?

1.     Corona treft de armen in de armste landen het zwaarst: ze lopen er een groter risico om ziek te worden en velen van hen verliezen hun werk door maatregelen zoals de lockdown. Meer dan ooit is sociale bescherming wereldwijd een noodzaak.

2.     Stijn Sintubin (klik hier) legt uit hoe het inkomen van mensen in Azië helemaal of grotendeels wegviel. Corona maakte toerisme zo goed als onmogelijk, waardoor de informele economie stilviel. De lockdown – die de vraag naar goederen, bv. kleding, deed dalen – heeft een grote weerslag op het inkomen van de vele arbeid(st)ers in de toeleverende industrie. Zonder sociale bescherming verzinken zij in bittere armoede.

3.     De vakbonden zijn er wel in geslaagd om op korte en lange termijn een minimum aan sociale bescherming te bevechten. Voorbeelden: een vorm van gewaarborgd loon of een gemeenschappelijk fonds voor uitkeringen bij het verlies van werk. Ze eisen ook nationale en internationale wetten rond verantwoordelijkheid in de hele keten, waardoor een multinationaal bedrijf verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden bij onderaannemers en toeleveranciers.

4.     L.A. Sammy uit India (klik hier) getuigt over de lange weg naar een degelijke bescherming voor alle werknemers/werkneemsters, die nog veel maatregelen op korte en lange termijn zal vragen, maar ook veel solidariteit.

5.     Julie Steendam (klik hier) legt uit dat er veel te weinig vaccins geproduceerd worden en dat de rijke landen er bovendien beslag op leggen voor hun eigen bevolking. Daardoor kunnen de armsten in de arme landen geen vaccins krijgen op korte termijn. Zuid-Afrika en India hebben aan de Wereldhandelsorganisatie WTO gevraagd om de patenten op testmateriaal, geneesmiddelen en vaccins voor corona tijdelijk op te heffen, zodat de productie kan stijgen en de prijzen dalen. Met 1 miljoen handtekeningen voor een grote Europese petitie 'No Profit on Pandemic' kunnen we de Europese Unie verplichten hierover te onderhandelen met de farmaceutische firma's (die zeer veel financiële steun kregen voor het ontwikkelen van de vaccins).

6.     Cindy Fransen, Europees parlementslid voor CD&V (klik hier) legt uit dat de (voornamelijk Westerse) grote vaccinfabrikanten niets willen weten van het voorstel van India en Zuid-Afrika en dat ook de landen van de Europese Unie erover verdeeld zijn.  Gezien de uitzonderlijke omstandigheden tekende ze in persoonlijke naam het voorstel van Kathleen Van Brempt (Vooruit) om de vraag van India en Zuid-Afrika te steunen. Er is wel nog geen meerderheid van Europarlementsleden voor.

Maar er beweegt wel iets in de goede richting nu de president van de USA Joe Biden en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen het voorstel openlijk gesteund hebben.

In de vragenronde kwamen nog interessante aspecten aan bod

·       De ongelijke verdeling van de vaccins maakt ons boos, vooral door de farmaceutische bedrijven die hogere winsten belangrijker vinden dan het leven van de zwaksten en de overheden die dat laten gebeuren.

·       De petitie is nuttig om de farmaceutische firma's onder druk te zetten en een boodschap te geven aan de overheden.

·       We zijn wel bereid om te nuanceren en niet alle bedrijven over dezelfde kam te scheren – zo zijn er grote verschillen in de ontvangen steun én hebben sommige vaccins een prijs die net de productiekosten dekt.

·       Een honderdtal landen willen nu praten over het loslaten van vaccins, maar 'praten' is nog niet 'tekenen'.

·       We geloven dat we samen uit deze crisis geraken en een rechtvaardigere samenleving kunnen uitbouwen.

 

Vind jij dat het zo niet verder kan en dat we ook de armsten moeten beschermen tegen corona en al zijn gevolgen? Teken dan de petitie (klik hier).

 

Wil je nog meer informatie? Lees dan dit artikel van Bruce Y. Lee, expert gezondheidsbeleid aan de City University of New York: 'Coronavaccin ontwikkelen is slechts begin, want productie kent veel hindernissen' (klik hier). Of lees de brief in deze link.