Welkomstwoord & Flyers ActiviteitenNuttige InfoJaarprogrammaKomende activiteitenWie zijn we?Foto'sLid wordenLinks

In de kijker

Geen artikels aanwezig.

Info kwb

Ledenvoordelen
Meer..
Appelsap pasteuriseren
Lees hier alles over het pasteuriseren van appelsap

Hoe pasteuriseren we appelsap?

We verzamelen onze fruitsapbokalen met metalen deksel en ontdoen ze van alle etikettering, stof en lijmresten, zodat ze perfect proper zijn.

Dit kan door ze een tijdje in (eventueel warm) water te leggen

Ontsmetten van de bokalen.

IMGP411001.jpgOPGEPAST VOOR VERBRANDEN MET HET KOKEND WATER

We brengen water aan de kook in een kookketel waar onze bokalen volledig in kunnen, liggend of rechtstaand zodat ze volledig onder water liggen.

Als het water kookt zetten we de bokaal erin en wachten tot het water terug kookt, we laten de bokalen hier even in liggen.

We halen ze uit de ketel liefst met een tang (slatang of iets dergelijks), laten ze leeg lopen OPGEPAST VOOR VERBRANDING en zetten ze dan omgekeerd op een properen doek om te laten uitlekken.

Wanneer de bokalen niet ontdaan zijn van de etiketten of er zijn nog lijmresten aanwezig zal dit water vlug vervuild zijn en zijn ze niet meer steriel

We doen dit met alle bokalen.

Daarna gaan de deksels kortstondig in het kokend water voor 30 à 45 sec en leggen ze ook op de doek om uit te lekken.

Nu zijn onze bokalen en deksels steriel.

Voorklaren van het appelsap

IMGP666501.jpgIndien we tijd hebben laten we het versgeperste appelsap een nacht staan om vóór te klaren, d.w.z. dat er al veel vaste bestanddelen van het sap naar de bodem kunnen zakken. We gaan dan overhevelen met een plastiek darmpje waardoor de bezinking niet meer opgeroerd wordt en achterblijft. Dit is echter niet noodzakelijk maar geeft wel minder bezinking in de fles

 

IMGP411601.jpgVullen van de bokalen met het sap

We warmen het al of niet voorgeklaarde appelsap op in een kookpot tot een temperatuur tussen 75 en 80° C voor ongeveer 15 min.

Is de temperatuur lager dan zijn niet alle bacteriën dood

Is de temperatuur te hoog dan gaan er veel vitaminen verloren

2014_10171201.jpgNu gaan we het gepasteuriseerde appelsap met een trechter in de bokalen doen zo vol mogelijk en onmiddellijk afsluiten met het deksel. Leg wel een vochtige doek onder de bokaal om een koude schok te vermijden (om het barsten van de bokaal tegen te gaan)

Dan zetten we de bokaal omgekeerd weg, maar let er wel op dat ze niet kunnen vallen.

Na 3 à 5 minuten zetten we de bokalen recht

Als ze afgekoeld zijn kleven we een etiketje op de bokaal met de datum erop en klaar is kees

NA

VOOR

 

IMGP412401.jpg2014_101612001.jpgAls alles proper en hygiënisch verlopen is blijft het appelsap zonder bewaarmiddelen en zonder suikertoevoeging zeker voor èèn jaar houdbaar, want dan zijn er nieuwe appeltjes